tiistai 15. maaliskuuta 2016

Hoosean, Aamoksen, Obadjan, Miikan, Nahumin, Habakukin, Sefanjan, Haggain, Sakarjan ja Malakian kirjat


"Habakukin kirja"? Onko minulla joku trolliraamattu, johon on laitettu loppuun vitsinä joitain keksittyjä kirjoja? Ja kamoon, "Obaman kirja"? Mikä läppä tämä on?

...Ilmeisesti VT loppuu kahteentoista vähemmän tunnettuun kirjaan. Kaikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää. Myös Joonan kirja kuuluisi tähän joukkoon, mutta Joonan sekopäinen tarina ansaitsee ihan oman päivityksensä.

Wikipedia osasi kertoa, että näitä kutsutaan myös "pienemmiksi profeetoiksi". Se kuulostaa piruilulta, mutta viittaa kirjojen pituuteen: näistä suurin osa on alle kymmenen sivua pitkiä.

Siksi pikkuprofeetat ovatkin tiiviitä ja hauskoja lukea. Suosittelen! Joku Jeremia olisi tosiaan kaivannut kustannustoimittajaa: hän kulutti toistasataa sivua, usein toistaen itseään sanasta sanaan, ja mitä hän lopulta sanoi? Profetoi Israelin tuhosta, käski tekemään parannuksen ja vertasi Israelia porttoon. Hoosea kävi täysin samat teemat läpi - yhdeksässä sivussa. Obadjan kirja oli sivun mittainen! Tämä päivitys alkaa olla pitempi kuin Obadjan kirja!

Jos minulta kysyttäisiin, niin heivaisin Jesajan, Jeremian ja Hesekielin veks Raamatusta ja jättäisin vain nämä kirjat huolehtimaan profeettaosastosta. Mikäli joskus tapaan paavin, niin puheenaihe on ainakin valmiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti