keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Joonan kirja

Pyhäkoulussa kerrottiin, että Joona joutui valaan vatsaan. Siellä ei kerrottu tarinan muita yksityiskohtia, enkä varsinaisesti ihmettele tätä päätöstä, sillä Joonan kirja on happoisempi kuin Kola-Ollin Pepsi.

Joona sai profeetankutsun, mutta hän ei ollutkaan tarpeeksi rankka dude alkaakseen profetoida, vaan Joona yritti paeta kohtaloaan. Hän hyppää laivaan, mutta kesken matkaa tulee valtava myrsky kuin tyhjästä. Merimiehet tulkitsevat tämän Jumalan vihaksi ja miettivät päänsä puhki, kuka heistä on voinut suututtaa Herran. Lopulta terävin merimiehistä älyää epäillä Joonaa, joka oli kertonut heille olevansa Jumalan kutsua pakenemassa. Ei ehkä kaikkein fiksuin veto?

No, merimiehet loogisesti heittävät Joonan yli laidan ja myrsky laantuu heti. Valas nielaisee Joonan, joka on valaan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, kunnes otus oksentaa Joonan rantaan. Joona osoittaa, ettei hän häkelly pienistä, sillä hän lähtee samalta istumalta profetoimaan Niniveen. Itse olisin ehkä käynyt himassa pitämässä pari päivää hermolepoa tai ainakin vaihtamassa vaatteet ja suihkuttamassa dödöä, mutta minä olenkin tällainen nynnerö.

Joona saarnaa Ninivessä siitä, kuinka kaupunki tuhoutuu, elleivät asukkaat tee parannusta. Ainutlaatuisesti koko VT:ssä jengi tällä kertaa kuuntelee profeettaa ja tekee parannuksen! Jumala osoittaa olevansa sanansa mittainen ja säästää kaupungin. Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Vielä mitä, ainakin jos Joonalta kysytään! Hän masentuu siitä, ettei Niniveä tuhottukaan! Ainoa, mikä ilahduttaa häntä, on hänen majansa yllä kasvava risiinikasvi, mutta sitten Herra lähettää madon tappamaan sen. Tämä saa Joonan täysin kohtuullisesti sanomaan: "Parempi olisi minun kuolla kuin elää". Mutta Jumala lohduttaa, omalla tavallaan: "Jos suret risiinikasvia, niin mieti miten surkeaa olisi ollut tuhota koko kaupunki, jossa on paljon ihmisiä ja eläimiä." Siihen opetukseen (?) kirja sitten päättyy.

Joonan kirja oli omituisen vinksahtanut. Tiedättekö sellaiset tietokoneohjelmat, jotka tuottavat esim. uusia Bachin fuugien tyyppisiä kappaleita, kun niihin syötetään Bachin koko tuotanto? Joonan kirja vaikuttaa tällaisen tietokoneohjelman tuottamalta, mikäli lähdeaineistona olisi Raamattu. Se ei etene ihan tavallisen maan asukkaan logiikan mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti