lauantai 19. maaliskuuta 2016

Luukkaan evankeliumi

Luukkaan evankeliumista löytyy jouluevankeliumi. Tämä on muuten ainoa kohta, jossa olen kyseenalaistanut kääntäjien harkintakyvyn. Olen ollut useamman kerran todistamassa tilannetta, jossa hyvin alkanut jouluevankeliumin luku yhtäkkiä tyssää hetkeksi: "Tämä tapahtui Que..? Guirei..? Qui-ri-ni-uksen ollessa Syyrian maaherrana." Olisitte jättäneet sen nimen muotoon "Kyreneoksen".

Luukkaan evankeliumissa Rauha-Jeesus ja Räyhä-Jeesus yhdistyvät harmonisesti kuin gin ja tonic ja muodostavat melko johdonmukaisen hahmon, Kommari-Jeesuksen. Tämä Jeesus kehottaa jatkuvasti lahjoittamaan köyhille ja saarnaa valtaapitävien ahneutta vastaan. Hän hengaa syrjäytyneiden, syntisten ja porttojen kanssa ja läksyttää rikkaita

Tätä taustaa vasten "en ole tullut tuomaan rauhaa vaan riitaa" ei kuulosta kulttimeinigiltä, vaan vallankumoushengeltä.

Luukkaalla on myös eniten vertauksia, mikä on suurta plussaa.

Nämä kolme ekaa evankeliumia ovat hyvin samanlaisia, ja ne käyvät pitkälti samat tarinat läpi. Voisi kuvitella, että näiden lukeminen putkeen olisi tylsää, mutta minusta se oli kiehtovaa. Oli kiinnostavaa huomata, miten eri kirjoittajat painottavat vähän eri asioita - ja kuinka koko tarina sai siksi erilaisen sävyn joka evankeliumissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti