perjantai 18. maaliskuuta 2016

Markuksen evankeliumi

Markus on kuin lyhennetty ja tiivistetty versio Matteuksesta. Jos on kiire, niin Markuksen evankeliumi on hyvä aloituspaikka: Markus kertoo aika pitkälle saman tarinan kuin Matteus, mutta lyhyemmin ja ilman loputtomia viittauksia Vanhaan testamenttiin. Markus onkin ilmeisesti vanhempi versio ja Matteus käytti sitä lähteenään.

Yksi merkittävä ero kuitenkin on: Markuksen versiossa Jeesus EI vaikuta itsarikultin gurulta. Räyhä-Jeesus loistaa poissaolollaan. Tämän takia Markuksen piirtämä kuva Jeesuksesta on paljon yksinkertaisempi ja pyhäkoulukelpoisempi. Markuksen Jeesus tekee ihmetekoja ja kertoo viisaita vertauksia, kunnes tulee Getsemanen tapahtumat ja ristiinnaulitseminen

Hyvin selkeää, mutta samalla Markuksen versio on vähän kuivempi kuin Matteuksen. Onneksi siinä sentään pilkataan ehtaan Raamattu-tyyliin opetuslapsia "hölmöiksi" ja "paatuneiksi", ja sellaisiksi ne kyllä kuvataankin.

Esim. kerran Jeesus saarnaa väkijoukolle, mutta opetuslapset ovat huolissaan siitä, että alkaa olla ruoka-aika, eikä tullut oikein otettua safkaa mukaan. Normaalisti tämä olisi ihan järkevä huoli, mutta tämä tapahtui sen jälkeen, kun Jeesus oli jo kerran ruokkinut 5000 ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla! "Hmm, Jeesus osaa näemmä taikoa ruokaa tyhjästä. Mutta oh noes, ruoka on loppu! Mitä tehdä?!" SENKIN SPEDET.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti